På side 1 i Google

WordPress
Søgeoptimering

Det handler om side 1 i Google

Jeg har arbejdet med søgeoptimering af WordPress i mange år efterhånden, og kravene har ændret sig hen over årene i forhold til, hvad der virker for at få gode placeringer i Googles søgeindex. Det, der ikke har ændret sig, er, at du skal ligge på side 1, hvis du vil have noget ud af søgeoptimering. – Dennis Gram

Dennis Gram | Freelance Webdesigner

Søgeoptimering er en proces over 6-12 måneder.

Der findes ikke 2 ens cases, når ordet falder på søgemaskineoptimering, derfor vil indsatsen altid være forskellig fra opgave til opgave, men typisk skal der et antal timer til hver md. over en periode på 6 til 12 mdr. for at opnå resultater. Det betyder også, at det kræver et budget at gå i gang med søgeoptimering, og størrelsen af det vil altid være relateret til, hvor stor konkurrencen er på de services eller produkter, du gerne vil ligge på side 1 med i Google.

Søgeoptimerings processen

Der er en række områder en søgeoptimering, proces består af.

Søgeoptimeret indhold

Først og fremmest handler det om at lave en søgeordsanalyse, hvor vi finder ud af, hvad der rent faktisk søges efter, når dine services eller produkter. Herefter skrives og struktureres tekster for med søgeoptimering in-mind. Alt efter hvor konkurrencepræget søgeord eller sætningerne er, vil man ofte se fremskridt allerede efter det indledende arbejde.

Onpage optimering

Onpage‐optimering handler om at strukturere hele siden, så den er hurtig at loade for besøgende, sikre at der er call-to-actions, optimerer billeder eller med andre ord gør siden attraktiv for både dine besøgende og Google. Der er også en lang række tekniske tiltag, som udføres. Alle sider tjekkes med Googles egne værktøjer i forhold til Performance, Accessibility, Best Practices og SEO.

Link & artikel building

I langt de fleste tilfælde skal indhold, og onpage optimering understøttes af flere indgående links, som er links fra andre hjemmesider ind til din hjemmeside. Det kan også være artikler skrevet omkring din service eller produkter, hvorfra der linkes ind til den specifikke side, som ønskes frem i Googles søgeindex.

Løbende rapportering er et must.

For at holde overblikket og ligeledes få et teknisk indblik i, om der er noget, jeg har overset, anvender jeg en række 3.parts værktøjer, men det kommer også kunden til gode i kraft af en overskuelig og løbende rapport, som tilsendes sådan, at kunden har et overblik og rent faktisk kan se, de får noget for pengene. Ofte vælger kunden at bibeholde denne rapportering, efter opgaven er afsluttet for at sikre, at der kan sættes ind hvis nødvendig på et senere tidspunkt.

Spørgsmål og svar

Hvad koster søgeoptimering?

Konkurrencen og sværhedsgraden på de søgeord eller sætninger, der skal optimeres mod, samt antallet af sider afgør, hvad det kommer til at koste. Men hvis du ikke kan afse minimum 3000 kr. om md. i min. 6 mdr. er søgeoptimering nok ikke for dig.

Hvor hurtigt er der resultater?

Jeg indgår ikke aftaler af under 6 måneders varighed, da det sjældent giver mening, og i langt de fleste tilfælde skal man op mellem 6 og 12 mdr. for at få et godt resultat.

Tager du alle søgeoptimeringsopgaver?

Nej det gør jeg ikke, der kan sagtens være tilfælde hvor jeg siger nej tak og det er sket flere gange. Når man påtager sig sådan en opgave skal man altid gøre op med sig selv om man har timerne til rådighed fremadrettet da det er et længerevarende commitment. Og der kan også være opgaver jeg synes er for tunge i forhold til jeg kun er mig selv.

Skal alle sider optimeres?

Nej, ikke nødvendigvis, men alle sider bør være teknisk i orden, men det kan godt give mening at sætte ind på en række services og produkter og undlade andre.

Er søgeoptimering det rigtige valg for mig?

Ikke nødvendigvis. Hvis du altid er booket eller ikke kan håndtere mere business, giver det mindre mening lige nu, men der kan være andre fordele ved at få det udført, da ingen kender fremtiden, og mange andre faktorer kan få dit kundeflow til at dykke. Og der er også mange, som er bedre stillet med annoncering, men det er netop en af de ting, der skal analyseres.

Giver du garantier?

Det diskuteres for hver opgave med kunden, nogle vil hellere smide lidt mere efter søgeoptimering, hvis man ikke kommer helt i mål, og andre har budgettet til at nå i mål i første hug. Opgaver, jeg ikke føler, jeg kan følge til dørs, afviser jeg.

Hvad sker der når søgeoptimeringen er afsluttet?

Jeg anbefaler altid, at man fortsætter med at bygge lidt links til sin hjemmeside for at konsolidere resultatet bedre, og evt. er på forkant med konkurrenter, der vil op, og tage ens placeringer. Det giver altid god mening at få en løbende rapportering, efter arbejdet er afsluttet, da det er den eneste måde, hvorpå du kan fortsætte med at være i kontrol.